Istoric

Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud este situat pe colina numită “Herleuş” din partea de sud – est a oraşului, pe strada Ecaterina Varga, nr.6, dominând ca o cetăţuie pitoreasca vale a Mureşului.

Construcţia clădirii principale, a fost începută în anul 1914 de către fostul Imperiu Austro-Ungar, pentru a servi ca școală viticolă.

După “Unirea cea mare” din anul 1918, terenul şi clădirea, trecând în patrimoniul Statului Român, au fost preluate de Ministerul Agriculturii.

Ideea creării unei instituții de sănătate pentru combaterea tuberculozei în această parte a țării reîntregite, a aparținut d-lui dr.Victor Fodor, pe atunci directorul Spitalului Orășenesc din Aiud. Impresionat de extinderea tuberculozei în urma războiului, el a făcut demersurile necesare pentru preluarea obiectivului de către Ministerul Sănătăţii.

Realizându-se acest transfer în anul 1922, se reiau lucrările pentru terminarea clădirii şi amenajarea ei corespunzătoare scopului vizat, astfel că în luna ianuarie 1923 unitatea spitalicească începe să funcționeze ca Sanatoriu TBC cu o capacitate de 60 de paturi.

Inaugurarea festivă a avut loc în luna iunie 1923, în prezența M.S. Regina Maria și Principele Moștenitor, a Ministrului Sănătăţii și a altor personalități de seamă din lumea medicală.

La dorința M.S. Regina Maria, exprimată cu ocazia inaugurării, de a mări capacitatea de spitalizare, se încep lucrările pentru edificarea unei aripi noi a clădirii cu extindere spre vest;

Astfel că în anul 1933, capacitatea sanatoriului se mărește la 160 de paturi.

Tot de acum se aplică ca metodă terapeutică colapsoterapia pneumotorace artificial.

În perioada cuprinsă între anii 1929-1931 sanatoriul a administrat și Preventoriul de copii din localitatea Sâncrai, situat vis-à-vis, pe malul stâng al Mureşului.

Evenimentele sfârşitului celui de-al doilea război mondial şi-au aruncat umbra nefastă şi asupra Sanatoriului TBC din Aiud, în jurul căruia au avut loc lupte crâncene între trupele hitleriste în retragere şi armata română şi cea sovietică. Transformat în spital de campanie pentru o scurtă perioadă, acesta a servit la recuperarea răniţilor de pe front.

Adevărata înflorire a Sanatoriului începe cu anul 1948, o data cu noile măsuri luate de Ministerul Sănătații pentru dezvoltarea și modernizarea acestei specialități medicale, preluând-și activitatea de prevenţie a tuberculozei prin depistare și dispensarizare.

Începând cu anul 1952, se amenajează o secție de chirurgie pulmonară pentru colapsoterapia chirurgicală, care a funcţionat aproximativ 10 ani.

Ulterior, sanatoriul a funcţionat cu o capacitate mărită la 220 de paturi, profilând-se pe tratamentul medical al tuberculozei, îmbogățind-şi zestrea diagnostică si terapeutică.

În anul 1980 ca urmare a analizei profilului afecțiunilor internate și ținând cont de necesitățile pacienților cu boli pulmonare netuberculoase, Ministerul Sănătăţii aprobă înființarea unei secții de Pneumologie cu 60 de paturi .

Începând cu anul 2005, prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.377/14.04.2005, Sanatoriul TBC Aiud se reorganizează ca Spital de Pneumoftiziologie, în prezent având o capacitate de 120 paturi.

Din anul 2010, ca urmare a descentralizării sistemului sanitar, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud trece în subordinea autorității publice a județului, respectiv a Consiliului Județean Alba .